Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
wspólnie z
Polskim Towarzystwem Inżynierii Rolniczej O/Podlaski
|
Polskim Towarzystwem Agronomicznym O/Łomża
|
Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze, Słowacja / University of Agriculture in Nitra, Slovakia
|
Uniwersytet Techniczny w Zwoleniu, Słowacja / Technical University in Zvolen, Slovakia
|
Instytutem Ochrony Roślin -Państwowy Instytut Badawczy Terenowa Stacja Doświadczalna (IOR – PIB)
|
Katedrą Inżynierii Rolno-Spożywczej i Kształtowania Środowiska, Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku, Politechniki Białostockiej |
Katedrą Inżynierii Produkcji, Logistyki i Informatyki Stosowanej, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
|
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy – PIB (ITP – PIB) |
Instytucja Edukacji Wyższej „Podolski Państwowy Uniwersytet, Ukraina / Institution of Higher Education ‘Podolsky State University, Ukraine
|
Mikołajowski Narodowy Uniwersytet Rolniczy, Ukraina / Mykolaiv National Agrarian University, Ukraine
|
zapraszają na
XII Międzynarodową Konferencję Naukową:
„Rolnictwo XXI wieku – wyzwania, perspektywy, kierunki rozwoju”.
Konferencja odbędzie się w dniach 26-29 maja 2025 r.
Miło nam poinformować iż patronat Honorowy nad konferencją objął
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Czesław Siekierski
|
|
Miło nam poinformować iż patronat Honorowy nad konferencją objął
Marszałek Województwa Podlaskiego
![]() |
![]() |
Miło nam poinformować iż patronat Honorowy nad konferencją objął
Henryk Smolarz Dyrektor Generalny Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
![]() |
Miło nam poinformować iż patronat Honorowy nad konferencją objął
Wojciech Legawiec Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
![]() |
![]() |
Podsumowanie Konferencji
zachęcamy do obejrzenia relacji filmowej z konferencji
https://www.youtube.com/watch?v=Gz9nIlBE8tY
Konferencja „Rolnictwo XXI wieku” w Białowieży – nauka, innowacja i dialog o przyszłości polskiego rolnictwa
W wyjątkowej scenerii Puszczy Białowieskiej odbyła się Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Rolnictwo XXI wieku – wyzwania, perspektywy, kierunki rozwoju” 26-29 maja 2025 r. zorganizowana przez Międzynarodową Akademię Nauk Stosowanych w Łomży. Wydarzenie zgromadziło ponad setkę uczestników – naukowców, ekspertów, przedstawicieli administracji publicznej, przedsiębiorców z całej Polski oraz z zagranicy – w tym ze Słowacji, Kazachstanu, Niemiec i Serbii.
Partnerem strategicznym wydarzenia było Województwo Podlaskie, natomiast partnerem konferencji – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Dzięki ich zaangażowaniu możliwe było stworzenie przestrzeni do poważnej, interdyscyplinarnej debaty nad przyszłością polskiego rolnictwa, w kontekście dynamicznych przemian cywilizacyjnych, technologicznych i środowiskowych.
📍 Miejsce spotkania – symboliczne i zobowiązujące
Konferencja odbyła się w Białowieży – miejscu o unikatowym znaczeniu przyrodniczym i kulturowym. To tu, na styku dziedzictwa naturalnego i nowoczesnych wyzwań, uczestnicy podejmowali rozmowy o przyszłości rolnictwa jako sektora kluczowego dla bezpieczeństwa żywnościowego, ładu ekologicznego i rozwoju obszarów wiejskich.
🎓 Eksperci o najważniejszych wyzwaniach i kierunkach rozwoju
Wśród prelegentów znaleźli się wybitni przedstawiciele świata nauki :
🔹 dr hab. inż. Andrzej Borusiewicz, prorektor MANS i główny organizator konferencji, wskazał na pilną potrzebę pogłębienia współpracy pomiędzy uczelniami, sektorem prywatnym a rolnikami. Podkreślił też znaczenie kompetencji przyszłości w edukacji rolniczej i zawodowej.
🔹 dr inż. Ireneusz Żuchowski, rektor MANS, zaznaczył, że misją uczelni jest wspieranie nowoczesnego, innowacyjnego i społecznie odpowiedzialnego rolnictwa poprzez kształcenie i badania.
🔹 Bogdan Dyjuk, członek zarządu Województwa Podlaskiego, zwrócił uwagę na rolę samorządów w kształtowaniu regionalnej polityki rolnej oraz wspieraniu działań proekologicznych i innowacyjnych na terenach wiejskich.
🔹 prof. dr hab. Rudolf Michałek, członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk, zaprezentował wizję przyszłości rolnictwa opartego na wartościach zrównoważonego rozwoju. W swoim wystąpieniu wskazał na najpoważniejsze zagrożenia stojące przed sektorem agro: zmiany klimatu, transformację nawyków żywieniowych, migrację ludności oraz presję demograficzną. Zaznaczył konieczność długofalowego myślenia i wdrażania rozwiązań systemowych.
🔹 dr hab. Marcin Gołębiewski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przybliżył możliwości wykorzystania nowoczesnych technologii cyfrowych, w tym sztucznej inteligencji i systemów automatyzacji, w precyzyjnej produkcji zwierzęcej. Podkreślił, że cyfryzacja rolnictwa to nie tylko przyszłość, ale realna potrzeba współczesnego zarządzania gospodarstwem.
🔹 dr hab. Agnieszka Brelik z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie skupiła się na wyzwaniach transformacji energetycznej na terenach wiejskich.
🔹 prof. dr hab. Jacek Przybył z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zaprezentował rozwój koncepcji Rolnictwa 4.0, która obejmuje integrację narzędzi cyfrowych, automatyzację procesów produkcyjnych oraz zaawansowane systemy zarządzania w gospodarstwach rolnych.
🤝 Dialog, współpraca, konkretne wnioski
Konferencja była przestrzenią dialogu między teorią a praktyką. Poruszano zagadnienia rolnictwa regeneratywnego, biogospodarki, polityki rolnej Unii Europejskiej, a także potrzeby edukacji i wdrażania innowacji na poziomie lokalnym. Uczestnicy zgodnie podkreślali, że przyszłość sektora zależy od współpracy między środowiskami naukowymi, administracją, instytucjami doradczymi oraz samymi rolnikami.
Wydarzenie zakończyło się sesją podsumowującą, podczas której zidentyfikowano kluczowe potrzeby i potencjalne kierunki działań na kolejne lata, m.in. intensyfikację działań edukacyjnych, wspieranie młodych rolników, wdrażanie rozwiązań AI i automatyzacji, rozwój mikroenergetyki oraz promocję lokalnych produktów , zrównoważonych modeli produkcji.
Program Konferencji
#KupujŚwiadomie – wspieraj rodzimą gospodarkę
Działania prowadzone przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod hasłem #KupujŚwiadomie mają na celu zachęcanie do świadomego wyboru produktów z oznaczeniami i certyfikatami w ramach systemów jakości żywności. Do tych oznaczeń należą m.in.: znak PRODUKT POLSKI, logo produkcji ekologicznej UE czy unijne oznaczenia: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
KOWR edukuje konsumentów w zakresie oznaczeń i znaków jakości, zachęca do zwracania uwagi na informacje zawarte na etykietach żywności, w tym w odniesieniu do kraju pochodzenia, by podejmować decyzje zakupowe świadomie. Każdy z konsumentów ma prawo wiedzieć, skąd pochodzą i gdzie zostały wytworzone nabywane przez niego produkty.
Rolników i producentów informuje o możliwościach i warunkach niezbędnych do znakowania ich wyrobów.
Zapraszamy na stronę www.kupujswiadomie.gov.pl<http://www.kupujswiadomie.gov.pl>! To prowadzona przez KOWR internetowa platforma promującą polską żywność wysokiej jakości. Znajdą tu Państwo informacje o certyfikatach przyznawanych w ramach krajowych i unijnych systemów jakości oraz oznaczeniach artykułów rolno-spożywczych potwierdzających ich wyjątkowe walory, takie jak: pochodzenie surowców użytych do ich wytworzenia czy tradycyjne metody wyrobu. Są na niej również publikowane informacje o działaniach z obszaru promocji certyfikowanej żywności prowadzonych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
@Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa<https://www.facebook.com/KOWR.KrajowyOsrodekWsparciaRolnictwa?__cft__%5b0%5d=AZX_HwJqW1iDlmNG4I8dWiJ0o07oZ6wDFTntjwYBzB02WqSUBmHo5_tu4gIKjwx19pkBULnFz7GllZ3m70wV4CivS_bIKhSe2K-4NEhNdUl7atC2OhqyOwL2BOSaAiQ8vGWxHEPNLHNZxhqBewXVOtcZ1XYkSEbVji10fLpVqh4n7Q&__tn__=-%5dK-R> zachęca do wyboru polskich produktów certyfikowanych i z oznaczeniami w ramach systemów jakości żywności.
Sięgaj po produkty z oznaczeniem PRODUKT POLSKI. Ten biało-czerwony znak jest czytelnym przekazem dla konsumentów i potwierdzeniem, że żywność została wyprodukowana z surowców wytworzonych w kraju.
Polska żywność wysokiej jakości to nie tylko produkty ze znakiem PRODUKT POLSKI. To także wyroby certyfikowane w ramach krajowych i unijnych systemów jakości oraz artykuły rolno-spożywcze z oznaczeniami potwierdzającymi ich wyjątkowe walory, takie jak: pochodzenie surowców użytych do ich wytworzenia czy tradycyjnie metody wytwarzania.
Więcej informacji na temat znaków jakości żywności i oznaczeń znajdziesz na stronie: https://www.kupujswiadomie.gov.pl/znaki-jakosci/
Czytaj etykiety i #KupujŚwiadomie!
KOMITET NAUKOWY
prof. Lisa Holden – Pennsylvania State University
prof. Laszlo Kulcsar – Pennsylvania State University
prof. Aida Zhagyparova ENU Kazachstan
prof. Tołysbajew Baurzhana Sovodovich ENU Kazachstan
prof. Sembieva Lyzzat ENU Kazachstan
prof. dr hab. Rudolf Michałek, czł. rzecz. PAN
Prof. dr hab. Alla Ivanovska – Podolski Państwowy Uniwersytet, Ukraina
Prof. dr hab. Vyacheslav Shebanin – Mikołajowski Narodowy Uniwersytet Rolniczy, Ukraina
prof. Ing. Jozef Krilek PhD. – Uniwersytet Techniczny w Zwoleniu, Słowacja
prof. Ing. Pavol Findura PhD. – Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze, Słowacja
prof. Ing. Miroslaw Pristavka PhD. – Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze, Słowacja
prof. Jan Turan – Uniwersytet w Nowym Sadzie, Serbia
prof. dr hab. Maciej Kuboń
prof. dr hab. Bożena Łozowicka
prof. dr hab. Józef Szlachta
prof. dr hab. Andrzej Marczuk
prof. dr hab. Uladimir Skorina
prof. dr hab. Wacław Romaniuk
prof. dr hab. Ryszard Zadernowski
prof. dr hab. Sławomir Kocira
prof. dr hab. Józef Zając
prof. dr hab. Bazyli Czyżewski
prof. dr hab. Anna Matuszczak
prof. dr hab. Krzysztof Firlej
prof. dr hab. Ewa Czech
prof. dr hab. inż. Piotr Bórawski
prof. dr hab. Jan Miciński
dr hab. inż. Mariola Grzybowska – Brzezińska prof. UWM
dr hab. inż. Przemysław Niewiadomski, prof. UP
dr hab. inż. Agnieszka Brelik prof. ZUT
dr hab. Piotr Kaczyński
dr hab. inż. Elżbieta Szymańska prof. SGGW
dr hab. inż. Andrzej Parzonko prof. SGGW
dr hab. inż. Leszek Majchrzak prof. UP
dr hab. inż. Tomasz Rokicki prof. SGGW
dr hab. inż. Sławomir Obidziński prof. PB
dr hab. inż. Janusz Zarajczyk
dr hab. inż. Anna Zadernowska
dr hab. inż. Urszula Malaga-Toboła, prof. URK
dr hab. inż. Dariusz Kwaśniewski, prof. URK
dr hab. inż. Stanisław Łuniewski prof. ENU
dr hab. inż. Arkadiusz Bieniek
dr inż. Aneta Bełdycka-Bórawska
dr inż. Iwona Pomianek
dr Marta Pietruszyńska
dr inż. Marek Zadernowski
dr inż. Michał Kruszyński
dr Damira Absatarova Zhetysu University, Kazakhstan
Program naukowy konferencji obejmuje następujące obszary:
- Inżynieria systemów agrotechnicznych, inżynieria produkcji zwierzęcej, inżynieria przetwórstwa i przechowalnictwa płodów rolnych, bezpieczeństwo żywności.
- Agronomia, alternatywne źródła energii, zrównoważony rozwój, ochrona środowiska, inżynieria środowiska, obieg zamknięty w rolnictwie, zielona infrastruktura w rolnictwie.
- Zrównoważony rozwój w produkcji rolniczej, wyzwania na rynku mleka, ekonomika rolnictwa i zarządzanie w agrobiznesie, logistyka procesów w rolnictwie i przetwórstwie rolno – spożywczym, zarządzanie łańcuchem dostaw, logistyka transportu rolniczego.
Opłata konferencyjna wynosi 1500 zł dla pracowników, 1200 zł dla doktorantów i obejmuje koszty zakwaterowania (3 noclegi: 26/27, 27/28, 28/29.05.2025r), wyżywienie, materiały konferencyjne oraz wyjazd do obiektów lub pokazy o działalności związanej z tematyką obrad. Opłata konferencyjna nie obejmuje kosztów druku. Organizatorzy przewidują możliwość opublikowania pozytywnie ocenionych artykułów w:
- Zeszytach naukowych wydawanych przez MANS: https://ojs.wsa.edu.pl/ i https://ojs.mans.edu.pl/ – bezpłatne,
- Fragmenta Agronomica – dla uczestników konferencji i członków PTA będą bezpłatne,
- Agricultural Engineering 500 Euro. Zachęcamy do przygotowania artykułów w języku angielskim.
Miejsce: Białowieża (https://www.hotel.bialowieza.pl/)
Czas zgłoszeń minął.
Opłatę konferencyjną należy przekazać do 15.04.2025r. na konto:
Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
BANK SPÓŁDZIELCZY W ŁOMŻY
53 8757 0001 0002 6169 2000 0380
z dopiskiem w tytule przelewu: „Konferencja Rolnictwo XXI w.” + nazwisko i imię uczestnika
KOMITET ORGANIZACYJNY
dr hab. inż. Andrzej Borusiewicz, prof. Uczelni – przewodniczący
dr inż. Ireneusz Żuchowski – z-ca przewodniczącego
Magdalena Bochenek – sekretarz konferencji – e-mail: konferencje@mans.edu.pl
prof. dr hab. Bożena Łozowicka
prof. dr hab. Maciej Kuboń
dr hab. inż. Zbigniew Skibko
dr hab. inż. Sławomir Obidziński prof. PB
dr hab. inż. Agnieszka Brelik prof. ZUT
dr inż. Piotr Ponichtera
dr inż. Janusz Lisowski
dr inż. Jolanta Puczel
dr inż. Bronisław Puczel
dr Stanislaw Derehajlo
dr Magdalena Tymińska
dr Jarosław Klimaszewski
dr Natalia Znamierowska
dr Zoia Sharlovych
dr inż. Anna Milewska
mgr Bartosz Chętnicki